25.02.2012 13:15

Viscerální tuk

Co je to viscerální tuk?

Viscerální neboli vnitřní tuk není totožný s podkožním tukem, přesto jsou tyto pojmy často zaměňovány. Určité procento viscerálního tuku má každý, je ale nutné se mít na pozoru. Pokud je ho příliš mnoho, stává se pro naše zdraví nebezpečný. Ukládá se v životně důležitých orgánech uprostřed těla ( nap. játra, ledviny) a lékaři ho považují za výrazně škodlivějšá než tuk podkožní. 

 

V čem tkví nebezpečí?

Viscerální tuk je metabolicky aktivnější než tuk podkožní, což znamená, že do krve uvolňuje chemické látky, které mohou vést ke vzniku zdravotních problémů. Patří mezi ně mastné kyseliny, hormony a chemické látky vyvolávající zánět. Příliš mnoho vnitřního tuku tedy zvyšuje jejich hladinu a to v důsledku ovlivňuje schopnost životně duléžitých orgánů správně fungovat. Zvyšuje se tak riziko výskytu vysokého krevního tlaku, zvýšeného cholesterolu, diabetu II. stupně, mozkové mrtvice apod.

Dobrá zpráva je, že snížit viscerání tuk je o něco snažší než se zbavit tuku podkožního a již první výsledky ( snížení viscerálního tuku o 5 - 10%) výrazně přispějí k lepšímu zdravotnímu stavu.

 

Proč mají někteří lidé více viscerálního tuku než jiní? 

Na první pohled má více viscerálního tuku člověk s postavou tzv. jablka, kdy se tuk viditelně hromadí v oblasti břicha. Jak již bylo uvedeno výše, každý z nás má určité množství vnitřního tuku, které potřebujeme ke správnému fungování orgánů. Existuje ale řada faktorů, které hodnotu viscerálního tuku ovlivňují. Jedním z nich je životní styl. Stejně jako nevyvážená a nezdravá strava hodnotu viscerálního tuku zvyšují, tak pravidelné cvičení a zdravá strava ji snižují. Mezi další faktory patří pohlaví, hormony (např. u žen v menopauze), věk, etnický původ nebo genetické vlohy. 

 

Jak zjistím hodnotu viscerálného tuku?

Hodnotu viscerálního tuku můžeme zjistit pomocí vyšetření u lékaře nebo ve specializovaných centrech. Pro domácí použití dnes ale existuje spousta digitálních přístrojů, jako např. Tanita nebo speciální váhy, které jsou k dostání ve zdravotních potřebách.

Nejjednodušeji můžete viscerální tuk "změřit" na základě obvodu pasu. V tabulce uvádíme orientační čísla, co je ještě norma a co již vyžaduje Vaši pozornost:

 

Muži ženy Doporučení
do 94 cm do 80 cm doporučené rozmezí
95 - 102 cm 81 - 90 nutné snížit hmotnost
více než 103 cm více než 91 cm akutně hrozí zdravotní komplikace

 

Hodnoty v tabulce jsou orientační, přesto nám dokáží napovědět, kdy nastává problém. Jestliže Váš obvod pasu patří do dvou rizikových skupin, potom je na místě začít jednat. Změnit životní styl, zdravě jíst a přidat pohybovou aktivitu.

—————

Zpět


Kontakt

HealthStyle

kontaktní osoba:
Lucie Adámková
nezávislý distributor OKG
reg. č.: 03-004489

Email:
info@healthstyle.cz

Skype:
tym.healthstyle

 

Na tomto webu se nachází materiál, který byl převzat z webu společnosti OKG, s.r.o