19.12.2011 20:32

Margaríny - víme o nich skutečně vše?

Transfigurované mastné kyseliny jsou určité druhy nenasycených tuků ( mohou být mononenasycené nebo polynenasycené). Transfigurované tuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v masu a mléčných produktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují žádny problém.

Transfigurované tuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného. Jsou vytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostlinných olejů a živočišných tuků. Tento chemický proces byl vyvinut na počátku 19. století a první výrobek zpracovaný touto metodou přišel do prodeje v roce 1911 pod názvem Crisco.

Na rozdíl od přirozených nejsou transfigurované tuky potřebné, a také nejsou právě prospěšné zdraví. Konzumace transfigurovaných tuků pětkrát zvyšuje riziko koronární srdeční choroby. Zdravotníci proto celosvětově doporučují omezení spotřeby transfigurovaných tuků na stopové množství. Transfigurované tuky získané hydrogenací olejů jsou obecně považovány za mnohem horší než přirozené.

 

Rozdíly mezi transfigurovanými tuky (margaríny) a máslem

Máslo má, při 8 gramech oproti 5 gramům margarínu, o něco více nasycených tuků. Podporuje vstřebávání mnoha dalších živin z jiných jídel. Máslo má spoustu nutričních výhod, zatímco margarín jen pár a to ještě přidaných chemiky. Máslo chutná mnohem lépe než margarín a může povznést chuť ostatních jídel. Máslo je tu po staletí, ale margarín méně než 100 let.

Margaríny obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin ( některé přes 50%). Podle poslední studie Harvard Medical, může konzumace margarínů, ve srovnání s těmi, které konzumují stejné množství másla, zvýšit počet onemocnění srdce u žen o 53%. Zvyšují celkový cholesterol a LDL ( to je škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol ( prospěšný). Margaríny až pětinásobně zvyšují ohrožení rakovinou. Snižují kvalitu mateřského mléka, odpověď organismu na antigen (imunita) a snižují také odezvu těla na inzulin.

 

Zajímavé...

Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět. Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ní přidali žluté barvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla.

 

POZOR

Margarínu chybí pouze jediná MOLEKULA, aby z něj byla 100% umělá hmota!!!

Transfigurované tuky jsou nepřirozené, a proto je tělo nikdy nemůže strávit a spotřebovat ve formě energie. Ale ani správně vyloučit. Hromadí se v něm a lepí se na buňky, které dusí. Ucpává to arterie, ztučňuje játra a bez ohledu na tělesnou námahu nebo cvičení s tím nic neuděláte. Takže mrtvice, infarkt, selhání jater nebo ledvin nebo rakovina číhají na každém rohu.

Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší, pokud ho jíme s mírou. Není pochyb o tom, že máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickým procesem a nejsou tedy přírodním tukem. Margarín by zůstal bez vydatné pomoci barviv a jiných přísad jen nevábnou šedivou hmotou. Do másla, narozdíl od margarínů, nemusí být vitamíny přidávané uměle. Máslo obsahuje přírodní vitamíny, ze kterých jsou nejdůležitější A a D. Vitamín A je potřebný pro dobrý zrak a zdravou pokožku a navíc je důležitý antioxidant. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, důležitého prvku pro zdravé kosti a zuby.

—————

Zpět


Kontakt

HealthStyle

kontaktní osoba:
Lucie Adámková
nezávislý distributor OKG
reg. č.: 03-004489

Email:
info@healthstyle.cz

Skype:
tym.healthstyle

 

Na tomto webu se nachází materiál, který byl převzat z webu společnosti OKG, s.r.o