Hladovka
Hladovka je jeden z nejčastěji vyhledávaných způsobů rychlého hubnutí. Mnoho žen tuší, že to není zrovna nejzdravější dieta, přesto ji využívají tehdy, když potřebují rychle shodit přebytečná kila. Přesto, že je pojem hladovka hojně používaný, často neznáme přesnou definici.
Co tedy hladovka je a kdy je využívána?
Jde o dloihodobý stav, při kterém vědomě nepřijímáme potravu, v lepším případě přijímáme minimální množství jídla, které ovšem nestačí k pokrytí nároků organismu. Tady se nabízí otázka, zda lze za hladovku považovat i situaci, kdy pravidelně např. jednou za 14 dní zařadíme dny, během kterých konzumujeme pouze zeleninu nebo ovoce, nebo pijeme pouze vodu. Odpověď je NE. Takovéto dny označujeme jako "čistící" a našemu organismu nijak neuškodí ( samozřejmý předpoklad je jinak ovšem pravidelná a racionální strava ).
Hladovka je využívána typicky v lékařské praxi. Z tohoto pohledu ji můžeme nazvat nízkokalorickou dietou. Obecně bychom měli mít na paměti, že příjem kalorií pod 4000 kJ denně by již neměl zůstat bez lékařského dohledu. Takto ošetřená "hladovka" je určena pacietům, kteří jsou nuceni v co nejkratším čase rapidně snížit svou váhu, typicky z důvodu náročné operace
Při hladovění dochází k rozvoji ketoacidózy, která vzniká při nadměrném štěpení tuků. K tomu dochází v případech, kdy tělo nemůže brát energii z cukrů. Z tuků tak vznikají látky kyselé povahy, které se hromadí a zjednodušeně řečeno dochází k překyselení organismu. Dále při nedostatku potravy dochází ke ztrátědůležitých vitamínů a minerálů, které je nutné doplňovat ( infuze ). Váha jde velmi rychle dolů v důsledku využití tukových zásob jako zdroj energie, zároveň však dochází ke ztrátě až 50% vody, tedy k dehydrataci, což vede ke snížení krevního tlaku. Hladovka také zvyšuje koncentraci kyseliny močové a to zvyšuje riziko dny nebo vzniku močových kamenů v ledvinách. V neposlední řadě je díky nízkému příjmu bílkovin porušena dusíková bilance a tím dochází ke ztrátě svalové hmoty.
K čemu dochází během "nekontrolované" hladovky?
Během prvního týdne většinou dochází ke ztrátě 5 – 7 kilogramů, ale pozor, nejedná se o tuk! Jde o vodu a částečně svalovinu. Procento tuku v těle se nezmění. Při dlouhodobějším hladovění pozorujeme příznaky tzv.marazmu, což je stav těžké podvýživy, mezi které patří vypadávání vlasů, zhoršená kvalita kůže a nehtů, zimomřivost apod. Může se projevit také zhoršený psychický stav, deprese, v závažnějších případech bezvědomí, které může končit i smrtí.
Kdo by se měl hladovky vyvarovat?
Nejlogičtější odpověď je KAŽDÝ! Uveďme si ale příklady skupin, u kterých je riziko při hladovění přinejmenším zvýšené:
- Děti a dospívající
- Těhotné a kojící ženy
- Pacienti v rekonvalescenci a lidé trpící problémy se žlučníkem ( riziko působí cholesterol, který se při hubnutí uvolňuje z tukových buněk)
Bohužel přes mnohá nebezpečí, která s sebou hladovka nese, je často vyhledávána. Je proto velmi důležité, aby lidé byli více informováni o zásadách zdravé výživy a o principech, na jakých funguje celý organimus. Je to jediný způsob, jak výrazně snížit procento zdravotních problémů spojených s nedostatečným příjmem potravy.
—————
Kontakt
HealthStylekontaktní osoba:
Lucie Adámková
nezávislý distributor OKG
reg. č.: 03-004489
Email:
info@healthstyle.cz
Skype:
tym.healthstyle
Na tomto webu se nachází materiál, který byl převzat z webu společnosti OKG, s.r.o